Kosten levensonderhoud na pensionering hoger dan gedacht

Veel Nederlanders die bijna met pensioen gaan, denken minder geld nodig te hebben dan in de praktijk het geval is.

Senior stel in de keuken
Nieuws
Datum: 27-06-2019

Zo schatten zij de kosten van levensonderhoud op 38% van hun pensioeninkomen, terwijl deze kosten in werkelijkheid 52% bedragen. Dat blijkt uit onderzoek van vermogensbeheerder Schroders, waaraan 22.000 mensen uit 30 landen deelnamen.

Tevreden

Nederlanders die nog niet met pensioen zijn, verwachten dat ze driekwart van hun huidige inkomen nodig hebben om prettig te kunnen leven. In werkelijkheid ontvangen zij gemiddeld echter minder dan 70%.

Toch zegt zes van de tien ondervraagden goed te kunnen leven van het totale pensioeninkomen. Daarmee zijn Nederlanders veel tevredener over de hoogte van hun pensioen dan andere Europeanen.

Pensioenschijf-van-vijf

Wilt u een indruk krijgen hoe uw financiĆ«le situatie na pensionering eruit ziet? Vul dan de Pensioenschijf-van-vijf van het Nibud in. Zo krijgt u snel of uw inkomsten straks voldoende zijn om al uw uitgaven te betalen.

Meer informatie

Heeft u vragen over uw financiƫle situatie na uw pensioen of bent u bang dat u straks niet voldoende inkomen heeft? Bel ons dan gerust. Wij helpen u graag bij het vinden van een oplossing.

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.