Nederlanders zijn rijk, maar hebben weinig vrij vermogen

Nederlanders zijn relatief gezien rijk, maar hebben weinig vrij vermogen. Dat komt omdat hun geld vastzit in stenen en pensioenspaarpotten.

Sparen - rood spaarvarken
Nieuws
Datum: 27-06-2019

Verder zijn de woonlasten en de pensioenafdracht hoog. Daardoor is er weinig ruimte om te sparen. Dat schrijft het economisch bureau van Rabobank in een rapport dat op 30 juli is verschenen.

Vastzittend vermogen liquide maken

De bank wijst erop dat het hebben van spaargeld wel belangrijk is. Het kan helpen om een financieel slechtere periode door te komen, de eigen woning te verduurzamen of een studie te financieren.

Toch vinden de economen van de bank niet dat er meer gespaard moet worden. Liever zien zij meer mogelijkheden om vermogen, dat nu vast zit, liquide te maken. Vervolgens kan dat geld worden gebruikt om bijvoorbeeld een huis te kopen of om eerder met pensioen te gaan.

Persoonlijke pensioenpotten

De bank pleit daarom voor ‘ontschotting’ van het huizen- en pensioenvermogen. Dat zou mogelijk kunnen worden door het invoeren van een nieuw pensioenstelsel, waarbij onder andere persoonlijke pensioenpotten worden ingevoerd. Politiek Den Haag is echter nog niet zo ver.

  • hghghjgjgjh
  • jhghjgjgjhgjhg

Heeft u een vraag of wilt u persoonlijk advies?

Heeft u naar aanleiding van informatie op deze pagina een vraag of wilt u persoonlijk advies? Vul dan het onderstaande reactieformulier in of neem contact met ons op.